Skillnaden mellan Fazer IASTM och andra IASTM-tekniker

IASTM-tekniken ökar i popularitet och här går jag igenom några likheter och skillnader mellan olika IASTM-tekniker.

Jag har arbetat med verktyg i mina massagebehandlingar till största delen av min karriär, (17 år) och jag har provat alla möjliga olika verktyg gjorda av trä, sten, glas, plast och rostfritt stål. Rostfritt stål är överlägset bäst enligt mig.

Eftersom jag föredrar Fazer när det gäller resultatinriktad behandling så använder jag Gua Sha endast i samband med spamassage i syfte att ge avslappning och en upplevelserik behandling.

Den metoden jag fastnade för heter Fazer by Artzt Vitality (thePRO) då man här har vidareutvecklat tekniken från andra IASTM-tekniker så att den blir ännu mer effektiv. Fazer består av fem olika behandlingsinstrument gjorda av högkvalitativt rostfritt stål för att få en bra kontaktkänsla och tyngd så att terapeuten inte behöver använda samma intensitet/tryck i behandling. Instrumenten är formade så att man kan använda och arbeta med dem från olika sidor och vinklar.

Fazer är anpassade till olika användningsområden, vilket gör behandlingen mer effektiv och specifik. Det speciella materialet ger bra och djup kontakt med vävnaden, bättre än vad man kan få till med händerna. Det finns en tanke bakom varje steg. Tekniken påminner mycket om neuromuskulär massageterapi där man jobbar lager för lager ner i vävnaden och samtidigt utforskar varenda triggerpunkt, triggerband och sammanväxningar och löser dessa med lugna fokuserade drag och anpassar trycket efter vävnadens reaktion för att inte forcerar fram resultatet som ofta kan ge motsatt önskad effekt. Man ser också till helheten och behandlar muskler, muskelfästen, ytlig och djup fascia, lymfsystemet och kotor. Behandlingen anpassas efter kundens smärttröskel och mottot "No pain-no pain" stämmer inte alls här. Detta gör också att Fazer passar de flesta kunder allt från elitidrottare till smärtpatienten.

En lätt rodnad är okej och uppstår lätt när det finns sammanväxningar i fascia men vi undviker att skrapa tills det uppstår hematom till skillnad mot många andra IASTM-tekniker och Gua Sha. (Bild 2) Hematom är en lokaliserad blodutgjutning inuti kroppen eller på kroppen. Det innebär att huden behöver längre återhämtningstid och pga av skadan blir det svårare att komma ner på djupet. Med vår teknik kan man fortsätta behandlingen redan efter någon dag igen. Detta är förvisso oftast inte nödvändigt då vi redan lyckats lösa spänningar på både ytligt och djupt plan. Se bild 1 där det skiljer sig en vecka mellan behandlingarna. Kunden hade varit på tidigare behandlingar hos ett annat friskvårds företag där man inte gjort några fynd. Vi upptäckte tydligt en sammanväxning i bindväven där det blivit en lätt rodnad samt en djupare spänning i mitten där man ser en vit nyans. Vid nästa besök uppstod fortfarande en lätt rodnad men den djupa sammanväxningen var redan borta från första behandlingen.

Bild 1. Lätt rodnad och sammanväxningar
Hematom orsakat av klassisk IASTM/GUA SHA


Fazer är framtagna av Artzt Institut I Tyskland i samarbete med Fascia Research Group. Ledande experter från fysioterapi och medicin som DFB-Physio Klaus Eder, fasciaexpert Dr. Robert Schleip och fotbollstränare Dr. Andreas Schlumberger har införlivat sin expertis och erfarenhet i produktutvecklingen.

Jag fann Fazer efter att jag pratat med Dr Robert Schleip om fascia på en atlasprofilax konferens i Italien och därefter åkte jag till Norge för att utbilda mig i metoden där man bjudit dit en internationell fazer-instruktör från Tyskland.

Därefter utbildade jag mig till fazer-instruktör och är idag distributör och utbildare i Sverige.
Vill du prova en behandling med Fazer? Boka här
Är du intresserad av att utbilda dig till Fazer-terapeut? Läs här