Domare på Massage VM 2022

Här delar jag med mig av mina tankar från VM och nya trender jag tror vi kommer att se mer av.

Jag hade förmånen att få förfrågan om att delta som domare vid Massage VM i Danmark i år 2022. Jag fick även frågan år 2020 men det ställdes in pga Corona och 2021 deltog jag endast som domare i Online tävlingen men var tyvärr inte på plats i Danmark.

Jag har ju annars varit med sedan det startade för första gången 2017 som tävlingsdeltagare. Varje år har det skett justeringar i program och upplägg och så även i år. Numera kan man även tävla live via zoom och dessutom i nya kategorier som "bästa massagevideo" osv.

ATT VARA DOMARE
Alla domare är utbildad i sin uppgift och trots att jag kände mig väl förberedd slog det mig väl på plats vilket stort ansvar det är. Men det visade sig att vi domare dömde väldigt lika och det var en värdig vinnare i den kategori jag dömde i. Först var det meningen att jag skulle döma i kategori "Swedish massage" men blev sen ändrat till  "sportmassage". Vinnare blev Slav Marinov från England.

Domare i kategori "Sportmassage"

TRENDER
Det jag noterade var att det blivit mer vanligt att massera med verktyg som Gua Sha och IASTM. Jag har själv tävlat med GUA SHA och Fazer IASTM -18, -19 och -20, men den tekniken jag jobbar med är en vidareutveckling av klassisk IASTM. Det är den klassiska varianten som fortfarande är vanligast på massagetävlingarna. Annars är det väldigt mycket deep tissue massage med underarmarna och stretch tekniker. Vill du veta mer om massagetävlingar? Besök då hemsidan för Massage SM.

Kort fakta:
Tävlingsår: 5th Edition
Antal tävlingsdeltagare: 
Deltagare från Sverige: 1 st + jag domare