Vad är Neuromuskulär massageterapi?

Vad är Neuromuskulär massageterapi och varför ger den så positiva resultat för både EDS/HSD-klienten som elitidrottaren?

Har du varit med om att dina smärtsymtom triggats igång och blivit sämre efter en för hård djupmassage / alldeles för lätt massage / eller i de många fall då massören hittar dina muskelspänningar men fokuserar inte tillräckligt länge på problemområdet? Då kan neuromuskulär massageterapi vara något för dig! (Här syftar vi på neuromuskulär terapi utfört med händerna).

Det här är något som vi får höra väldigt ofta, speciellt från våra  klienter som har EDS/HSD, fibromyalgi, whiplash eller annan "kroniskt" smärtproblematik. 

Här är en anledning varför dessa typer av massage kan göra dig öm och ge oönskad effekt:
Triggerpunkter i muskler utvecklas på grund av trauma eller upprepad påfrestning över tid (exempel: att titta ner i telefonen hela tiden kan orsaka huvudvärk och nacksmärtor!!) De är som små knutor som måste tryckas på manuellt för att släppa, de kan inte sträckas ut. Neuromuskulär massageterapi gör detta! Djupmassage eller avslappningsmassage behandlar inte dessa triggerpunkter specifikt, så de blir "upprörda" och irriterade, vilket kan ge dig MER smärta. I neuromuskulär massageterapi pratar man inte om klassisk triggerpunktsbehandling då man trycker med pressur på några få specifika punkter, i neuromuskulär terapi behandlar vi hela muskeln från ursprung till fästen. (Forskning har upptäckt att det är denna typ av teknik som passar bäst för klienter med EDS/HSD).

Framför allt fokuserar vi på adherenser (sammanväxningar) i bindväven som har stagnerat och kan leda till inflammerad vätska/vävnad. Dessa vidhäftningar kan även sitta mellan organ.

Neuromuskulär massageterapi inkluderar:
Triggerpunktsbehandling (speciell teknik)
Myofacial release
Biomekanisk rörelseterapi
Soft tissue and deep tissue release
Hållningsanalys och specifika tester
Lymf dränage

Behandlingen har en lugnande effekt på nervsystemet, men det är en fysiologisk, djupgående muskelbehandling som syftar till att lindra smärta, avhjälpa rörelseinskränkningar och behandla eller förebygga skador.

Neuromuskulär terapi är en högspecialiserad form av manuell terapi som korrigerar smärta och dysfunktion genom att behandla triggerpunkter, muskelsammanväxningar, både ytlig och djup fascia (bindvävsmönster) samt lymfsystemet. Dessa triggerpunkter, sammanväxningar och fasciamönster kan bildas på grund av ett specifikt trauma, posturalt mönster eller serie av repetitiva rörelser. Neuromuskulära terapisessioner använder exakta behandlingsprotokoll för att korrigera dessa mönster genom att släppa på stram fascia, palpera och minska triggerpunkter i snäva muskelband och lossa områden med spända muskler på ett skonsamt och effektivt sätt. De muskulära smärtområdena och de omgivande musklerna som påverkas på grund av biomekanik och kompensation för den primära smärtan behandlas med dessa protokoll. Trycket som används under behandlingen är baserat på klientens smärttröskel – "no pain, no gain" är inte mottot.

Kundcitat:
"Jag känner att du tar i och att du kommit ner på ett djupt plan men jag klarar ändå av att ligga här helt avslappnad, det har aldrig hänt förut i andra behandlingar."

"Jag känner att din behandling är den enda som inte triggar igång bakslag och allt släpper vid din behandling."


Neuro-muskulär teknik utvecklades av Stanley Lieff DO och Boris Chaitow DO, engelska osteopater. Med långsamt glidande pressurtryck undersöks dysfunktionella områden och behandlar dem sedan med olika riktningar av djupare tryck. Den försöker 'normalisera' dessa områden genom att tillåta förbättrad cirkulation och 'återställning' av den naturliga kontrollen av senor och muskler. Dess huvudsakliga verkan är på fascia, muskler och muskelfästen

Neuromuskulär teknik kan också tillämpas längs hela ryggraden med fastare tryck, för att korrigera dysfunktioner. Det finns vissa likheter med Rolfing och några andra djupmassagetekniker. Utövare som använder denna metod känner att den kan ge mer långvariga resultat.

Neuromuskulär massageterapi/mobilisering på klient med överrörlighetsproblematik.

Idag finns många massagetekniker som består av stretch, mobilisering, djupmassage med underarmar-knogar-armbågar, tapotoment, efflurage, petrissage, saxning osv och man varnar redan tidigt på massageskolor att inte använda tummarna för mycket pga risk för slitage. I neuromuskulär massageterapi använder man tummarna en hel del vilket kan vara en orsak till varför tekniken inte används lika ofta idag. Men idag finns det bra hjälpmedel. På Kellerkliniken använder vi fasciaredskapen Fazer by Artzt Vitality IASTM. Vanligtvis går IASTM-teknik ut på att skrapa den ytliga bindväven med snabba rörelser. Fazer-tekniken är mer avancerad och kan med fördel användas i neuromuskulär massageterapi. Tekniken är densamma men tack vare redskapen skonar terapeuten sina händer och  dessutom effektiviseras behandlingen och vi får bättre resultat på kortare tid. Fazer är även bra verktyg som ökar palpationskänslan, dvs att vi använder ett redskap till att undersöka var det sitter sammanväxningar och triggerpunkter. Man får bättre känsla med redskapen än vad man har med händerna. 

Sammanfattning
Som jag tog upp i början av inlägget så passar den här metoden de allra flesta klienter, allt från smärtpatienter till elitidrottaren. Behandlingen är effektiv då den tar på djupet vilket är uppskattat av idrottare men även för den som har en skada/överrörlighetsproblematik. Att ha överrörliga leder gör så att musklerna får arbeta ca tre gånger hårdare än normalt och kan leda till envisa muskelkramper och spänningar. Tack vare att behandlingen utförs med långsamt tempo och man löser upp sammanväxningar + triggerpunkter på ett väldigt effektivt sätt så klarar även smärtpatienten av denna typ av djupmassage. Dessutom tänker terapeuten på helheten när det gäller att ta hand om en klient med skada. Exempelvis kan kunden ha problem med snabba rörelser, starkt ljus och höga ljud osv. 
Här kommer citat från några kunder:


Andra neuromuskulära tekniker vi jobbar med
AtlasPROfilax

Prolaxsys djupvågsterapi

Neurosensomotorisk Fasciastretch-massage