Vad är skillnaden mellan massör och massageterapeut?

Kort svar är att massör arbetar med massage och en massageterapeut arbetar även med massageterapi (även kallat massageterapeutisk behandling).

Men vad är då skillnaden mellan massage och massageterapi?

Massage vs Massageterapi
Den klassiska benämningen av massage är att man ”manuellt bearbetar musklerna genom gnidning, knådning och bultning.” Terapi är ett medicinskt ord för ”behandling av sjukdom eller skada” och används inom sjukvården för både kroppsliga och psykiska problem. Massageterapi är alltså då ”massage som behandlingsform”. Man kan även säga Massageterapeutisk behandling istället för Massageterapi. En massageterapeut jobbar med ”behandling av sjukdom eller skada,” det gör inte massören.

Massör
En massör har en kortare utbildning, allt från några få dagar till månader. Förhoppningsvis har din massör gått en utbildning på minst 6 månader och lärt sig grundläggande anatomi och grundläggande massage (Svensk Klassisk Massage) men man har inte lärt sig att behandla besvär och smärtor. Det finns många undersökningar som påvisar positiva effekter av att vara avslappnad. Musklerna blir mjukare, blodcirkulationen kommer igång, matsmältning effektiviseras vilket förbättrar immunförsvaret och även avslappningsmassage kan ge smärtlindring.

Massageterapeut
Massageterapeut har dubbelt så lång och bättre utbildning än massör. Utöver massage, praktiserar man även terapeutiska metoder som pressur (triggerpunktsbehandling), muskeltöjningar, idrottsmassage och grundlig undersökning av hållning, muskelfunktion och ledrörelser för att komma fram till en hypotes och ge förslag på träning,- stretchövningar och ergonomi. Man har också fördjupad kunskap om anatomi och skador. Massageterapi påminner alltså mer om fysioterapeut, naprapat och osteopat men arbetar endast med kroppens mjukdelar och inte manipulation som är riktade mot skelettet.

Medicinsk Massageterapeut
En medicinsk massageterapeut har längst utbildning och kan göra allt som en massageterapeut kan men lite till. Den kan fler manuella tester, massagetekniker såsom tex bindvävsmassage (fasciaterapi), idrottsmassage osv. En medicinsk massageterapeut ska också kunna säga när man INTE ska utföra behandling eller vissa massagetekniker och även kunna referera till rätt vård.

Vad finns det för krav att kalla sig massör vs massageterapeut?
Det finns ingen myndighet som granskar vilken utbildning massörer och massageterapeuter har och då titeln inte är skyddad kan vem som helst kalla sig massör. Oavsett om de gått en helgkurs eller har hundratals timmar studier bakom sig. På senare tid har man också försökt att ändra titeln till "medicinsk massageterapeut" men tyvärr så byter även de oseriösa skolorna namn och yrkesföreningar väljer att godkänna dessa för att få fler betalande medlemmar.

Branschorganisationer
De två största branschorganisationerna är BSM - Branschrådet Svensk Massage och BKM - Branschrådet för Komplementär Medicin och via dem kan man ansöka om certifiering om man är utbildad vid någon av de godkända massageskolorna. När man blir godkänd har man rätt att kalla sig ”Av BSM certifierad massör” eller ”Av BKM certifierad terapeut”. Man får då återigen titeln Massör och inte massageterapeut men byter däremot ut diplomerad till certifierad istället. En del massageterapeuter väljer att skriva Diplomerad Massageterapeut, certifierad via BSM, eftersom titeln Massageterapeut indikerar på att man har längre utbildning. Annars ska du alltså titta efter CERTIFIERAD Massör och inte diplomerad Massör.

Ordningsföljd
Steg 1 - diplomerad massör
Steg 2 - diplomerad massageterapeut
Steg 3 - certifierad massör ( en del väljer att skriva diplomerad massageterapeut, certifierad via Branschrådet Svensk Massage)
Steg 4 - gesällbrev i massöryrket
Steg 5
- mästarbrev i massöryrket

Sedan 2020 blev det möjligt för certifierade massörer (massageterapeuter) att ansöka om Gesäll- & Mästarbrev i Massöryrket. Idag finns det endast 6 massageterapeuter i hela Sverige som har Mästarbrev i Massöryrket. I december är vi tre till massörer som får våra Mästarbrev!

Gesällbrevet är Hantverkarnas egen kvalitetsgaranti. Som kund eller anställande företag kan du vara säker på att en hantverkare med Gesällbrev är väl insatt i yrket vilket de visat bland annat genom sitt Gesällprov.

För att hålla hög kvalité och aktualitet på Gesällbreven görs bestämmelserna i nära samråd med varje yrkes branschorganisation. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1000 Gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt Gesällbrev i omkring 70 olika yrken.

Mästarbrevet visar att du både är en skicklig och erfaren yrkesperson, samt att du har ekonomisk kompetens att driva företag. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).

Så vad ska du titta efter när du väljer massör?
Det beror på vilka besvär du har eller om det endast gäller förebyggande eller en skön massage. Om du bara vill ha massage i förebyggande syfte kan du egentligen välja vem du vill.

Om du har besvär (skada, smärta, sjukdom, kroniska / akuta besvär osv) rekommenderas en certifierad massör/medicinsk massageterapeut. Vad som är viktigt är att terapeuten har kunskap i medicinska ämnen, undersökningmetodik, kontraindikationer och ett större urval av olika massagetekniker. Du kan även kolla efter att massören har en lång utbildning från en känd godkänd skola och har referenser. Räkna inte med att en massageterapeut med den bästa utbildningen och arbetserfarenhet tar lika lite betalt som massörer utan professionell utbildning!!!

För att göra det ännu mer invecklat så skiljer det sig även från terapeut till terapeut trots samma utbildning. Ingen terapeut arbetar exakt likadant, man har olika förutsättningar, arbetserfarenheter och fortbildning osv. Gå gärna på rekommendationer och läs information om företaget och terapeuten på deras hemsida.

Ett extra tips
Om du söker för ett mer avancerat område tex du är sjukskriven för utbrändhet eller har en bindvävssjukdom kan det ibland vara en trygghet och fördel att träffa en terapeut som har lika erfarenhet. En sådan erfarenhet innebär ofta att terapeuten har fördjupat sig inom just det området och kan känna igen mycket av det patienten söker för. Utbildning är såklart viktigt men mycket av det man lär sig genom egen erfarenhet är sådant som inte lärs ut på skolorna. 

Dessa utbildar har jag (Marie Keller ägare och terapeut på Kellerkliniken)

  • 17 års arbetserfarenhet som spaterapeut och 15 år som massageterapeut + atlasspecialist 13 år + många andra hälsoutbildningar.
  • Domare i Massage VM och arrangör av Massage SM
  • Utbildad certifierad internationell massagelärare och fascia-instruktör
  • Jag har egen erfarenhet av nackskada i kombination med hypermobilitet. (AAI, EDS, POTS). Samt Post-covid (långtidscovid). Även utmattningssymptom för många år sedan. Har utbildning och diplom från kurser inom EDS/HSD och stress-/stresshantering mm. Läs på hemsidan om alla utbildningar om du vill veta mer.

Vill du prova en massagebehandling hos mig? Boka här
Eller vill du läsa mer om alla olika massagetekniker jag erbjuder? Läs här. Ofta kombinerar jag olika tekniker utifrån ditt behov och önskemål!