Föreläsning på Karolinska sjukhuset

Jag var idag, tillsammans med en annan atlasspecialist på en föreläsning med Dr. Scott Rosa på Karolinska sjukhuset. Han talade bland annat om användningen av digital motion fluroscopy (DMX) och upprätt magnetkameraundersökning för att utreda patoanatomi och patofysiologi vid kronisk smärta som en följd av whiplashrelaterat våld.

Bilddiagnostisering - belastande och upprätt magnetröntgen (Upright MRI). Det man många gånger missar idag när man röntgar patienterna liggande, är att skadorna inte syns lika tydligt / alls som om man skulle röntga patienten sittande. Vi fick se röntgenbilder av båda fallen och det var stor skillnad. Dr. Scott Rosa visade även att man så mycket tydligare kunde se skador då patienten röntades under rörelse. Tyvärr är det många patienter idag som får beskedet att "allt ser bra ut" trots att det finns skador efter trauman och hjälp uteblir.  

Dr. Scott Rosa delade sedan med sig av de "senaste" upptäckterna han gjort ang. whiplash samt andra tillstånd - hur ATLASKOTAN ligger fel på många människor och kan leda till en rad olika besvär och sjukdomstillstånd. Detta är såklart inget nytt för oss atlasspecialister men det var otroligt intressant att få höra och se reaktionerna från läkare, kiropraktiker mfl som satt i publiken, samt Dr. S Rosa som vid upprepade gånger sa att vi är på väg att upptäcka något väldigt stort här. Det här med atlaskorrigering ÄR en revoultionerande upptäckt! Det som var ÄNNU MER INTRESSANT, var att han även sett fantastiska resultat på patienter som haft MS, parkinson mm efter att de gjort en atlaskorrigering. Dessa sjukdomstillstånd har vi atlasspecialister varit väldigt försiktiga att gå ut med att vi kan hjälpa, men Dr. Rosa delade med sina erfarenheter och man kan inte säga annat än att detta är ett spännande område som vi säkert kommer att få se mycket mer av.

Han berättade också att ca 90 % av alla barn har atlaskotan fel vid födseln.
Han berättade också att när man forskade på whiplash skador så blev man förvånad över att många patienter även fick besvär med matsmältningsproblem, ländryggsbesvär m.m. Detta är vi atlasspecialister inte ett dugg förvånade över, då det till och med är väldigt logiskt - om översta kotan (atlaskotan) ligger fel så blir det en kedjereaktion i hela kotpelaren (ryggraden) och då ökar risken att man får besvär i ländryggen där sista kotan gärna kommer ur sitt läge vilket i sin tur leder till bäckenrotation. När kotorna ligger fel klämmer de nervtrådar som går ut till både muskler och organ. Organ - d.v.s bland annat magen, vilket kan leda till matsmältningsbesvär.

I morgon fortsätter föreläsningarna...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ulrika de jounge » Låt dig inspireras av BABOR:  ”Hej! Jag skulle vilja börja arbeta m BABOR och vill därför gå en ansiktbehandli..”

  • Jenny » Utbilda dig till tvålmakare:  ”Hej! Hur långa är dessa kurser ? Pris? När startar nästa? Skulle vara jätte kul ..”

  • lena kristophersson » Utbilda dig till tvålmakare:  ”hej undrar om ni har ngr kurser i tvålmakeri:) Med vänlig hälsning /lena i rober..”

  • KELLERKLINIKEN » Rengöring - Doctor Babor:  ”Hej Följande ingredienser är: •- Neuroxyl •- Microsilver •- Gamma-linolensyra •-..”

  • Karin » Rengöring - Doctor Babor:  ”Vilka ingredienser är det i Babor Dr Intensive Calling cleanser?”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln